Polymeer klei sieraden maken: Tips voor het mengen van kleuren en bakken van de klei

Introductie polymeer klei sieraden maken

Polymeer klei is een populair materiaal onder sieradenmakers en Fimo en Cernit zijn twee bekende fabrikanten van polymeer klei. In dit artikel zal ik dieper ingaan op de mogelijkheden van polymeer klei en hoe je het beste sieraden kunt maken met Fimo en Cernit. We zullen ook uitleggen hoe je kleuren kunt mengen en de klei kunt bakken om het beste resultaat te krijgen. Daarnaast bespreken we ook transparante polymeer klei.

Mogelijkheden van polymeer klei

Polymeer klei biedt tal van mogelijkheden voor sieradenmakers. Het is makkelijk te vormen en kan worden gesneden, geboord, geschuurd, gepolijst en geverfd. Je kunt polymeer klei gebruiken om bijna elk type sieraad te maken, van oorbellen en kettingen tot armbanden en broches. Fimo en Cernit zijn twee populaire merken van polymeer klei die bekend staan om hun kwaliteit en duurzaamheid.

Mengen van kleuren

Fimo en Cernit polymeer klei zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, maar soms wil je misschien een kleur maken die niet beschikbaar is. In dat geval kun je verschillende kleuren polymeer klei mengen om de gewenste kleur te krijgen. Het is belangrijk om de kleuren goed te mengen om een egale kleur te krijgen. Kneden is een prima manier om kleuren te mengen. Doe dit op een schone ondergrond om te voorkomen dat er vuil of stof in de klei komt.
Ben je wat gevorderd en je hobby uitgegroeid tot een obsessie, dan kun je altijd nog overwegen een pastamachine te gebruiken voor het mengen van kleuren. Voordeel hiervan is dat de klei een gelijkmatige dikte heeft.

Bakken van polymeer klei 

Het bakken van polymeer klei is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat het sieraad zijn vorm behoudt en sterk genoeg is om gedragen te worden. Fimo en Cernit polymeer klei moeten worden gebakken op een temperatuur tussen 110°C en 130°C, afhankelijk van de fabrikant. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen om ervoor te zorgen dat de klei goed wordt gebakken en niet te lang of te kort in de oven blijft. Overbakken kan leiden tot verkleuring of broosheid van het sieraad, terwijl onderbakken ervoor kan zorgen dat het sieraad zijn vorm niet behoudt en te zacht blijft.

Transparante polymeer klei

Transparante polymeer klei kan worden gebruikt om prachtige effecten te creëren in sieraden. Het is ook mogelijk om transparante polymeer klei te kleuren met behulp van kleurstoffen die speciaal zijn ontworpen voor gebruik met polymeer klei. Zo kun je marmer effecten maken of edelstenen namaken, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Transparante polymeer klei wordt op dezelfde manier gebakken als andere soorten polymeer klei. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen om ervoor te zorgen dat de klei goed wordt gebakken en zijn transparantie behoudt.

Conclusie

Fimo en Cernit polymeer klei zijn geweldige opties voor het maken van sieraden. Met deze polymeer klei kun je prachtige sieraden maken die duurzaam en van hoge kwaliteit zijn. Door het mengen van kleuren kun je je eigen kleurenpalet maken en door de klei te bakken kun je er zeker van zijn dat het sieraad zijn vorm behoudt en sterk genoeg is om gedragen te worden. Vergeet niet om altijd de instructies van de fabrikant te volgen voor het beste resultaat. En vergeet niet om te experimenteren met transparante polymeer klei om een ​​extra dimensie aan je sieraden toe te voegen.

Extra tip: Als je net begint met werken met polymeer klei, oefen dan eerst met eenvoudige ontwerpen voordat je aan ingewikkelde sieraden begint. Oefening baart kunst en je zult al snel ontdekken hoeveel plezier en voldoening het kan geven om je eigen sieraden te maken!

Inklapbare content

Help, mijn cutter is kapot!

Oeps! Een kapotte cutter is niet fijn... Ondanks dat alle cutters zorgvuldig gecontroleerd worden op onvolkomenheden, kan het voorkomen dat er eentje door de strenge controle glipt en onverhoopt kapot gaat wanneer je deze gebruikt. Stuur in dat geval even een berichtje en je krijgt zo snel mogelijk een nieuwe opgestuurd, uiteraard geheel kosteloos.
Heb je jouw cutter zelf kapot gemaakt? Ook dan vervang ik deze graag gratis voor je bij jouw volgende bestelling. Laat bij jouw bestelling in het notitieveld een opmerking achter om welke cutter het gaat en je krijgt een nieuwe bij jouw bestelling.

Hoe voorkom ik dat klei blijft plakken aan mijn cutter?

Cutters met veel details vragen om net een beetje meer aandacht. Soms zit er zoveel detail in dat het lastig is om deze netjes los te halen.
Om dit te voorkomen kun je het beste de cutter in maizena of water dippen voordat je deze in de klei drukt. Zorg er tevens voor dat de klei goed vast zit aan de ondergrond. Wiebel de cutter vervolgens even heen en weer en verwijder deze dan van de klei.